Financieel Hypotheken

Bestaande hypotheek


Foto7

Bestaande hypotheek

foto18Denkt u aan oversluiten of omzetten van uw bestaande hypotheek? De hypotheekrente is de afgelopen jaren gedaald en de verwachting is dat de rente de komende tijd gelijk zal blijven maar op langere termijn zou kunnen stijgen. Ingegeven door het huidige economische klimaat merken we dat veel consumenten op zoek zijn naar meer zekerheid en lagere lasten.

De vraag naar het oversluiten van de hypotheek neemt dan ook fors toe. Er zijn twee manieren om hier antwoord op te geven, u kiest voor lagere lasten of u kiest voor zekerheid ongeacht of dit u lagere lasten over de hele looptijd oplevert.

Wat is het u waard om meer of langer zekerheid te hebben? Stel dat u kunt kiezen om uw hypotheek opnieuw voor 5 of voor 15 jaar vast te zetten. Het financiële voordeel zal, wanneer u kiest voor 5 jaar, groter zijn dan wanneer u kiest voor 15 jaar vast. Maar daar staat tegen over dat wanneer u kiest voor 15 jaar vast u voor een veel langere periode zekerheid krijgt over de maandlasten. Oversluiten zal pas interessant zijn wanneer er minimaal ook sprake is van een financieel voordeel.

Financieel voordeel

Voor het bepalen van het financiële voordeel moet echter niet alleen gekeken worden naar de nieuwe maandlasten. Wanneer u besluit uw hypotheek over te sluiten dan krijgt u te maken met extra kosten, zoals taxatiekosten, notariskosten en bemiddelingskosten. De extra kosten dient u binnen een periode terug te verdienen uit het voordeel in de maandlasten. Wat een redelijke termijn is bepaalt u zelf, maar wij houden een max. terugverdientijd van 5 jaar aan. Verdient u de kosten niet binnen deze periode terug dan is oversluiten financieel gezien niet interessant. Maak hier een gratis afspraak om u een eerste of second opinion te geven.

foto10Een andere aflosvorm

Bent u wel tevreden over uw huidige rente en rentevaste periode maar niet over de samenstelling van uw hypotheek? Wilt u meer aflossen of op andere wijze? Dan hoeft u niet perse over te sluiten maar kunt u tijdens de looptijd van uw hypotheek de hypotheek laten aanpassen. Meestal zijn de kosten hiervoor beperkter dan bij het oversluiten want daarbij heeft u geen notaris en taxatiekosten en vaak minder bemiddelingskosten (tenzij u de hypotheek verhoogt of minder gaat aflossen). Maak hier gratis een eerste afspraak.

foto11Hypotheek meenemen

Heeft u een andere (duurdere) woning op het oog? Heeft u daarvoor een nieuwe hypotheek nodig? Laat ons eerst uw huidige hypotheek bekijken. Vaak is het mogelijk om uw huidige hypotheek mee te verhuizen. Of dat interessant voor u is hangt onder meer af van de huidige rente t.o.v. uw rente en de rentevaste periode. Vaak komt het voor bij aankoop van een duurdere woning en hogere hypotheek dat de hypotheek aangepast dient te worden op uw financiele situatie en wensen.Wij maken voor u een vergelijk in voorwaarden, rentes en maandlasten.

foto12Overwaarde op uw huis

Overwaarde is de ruimte tussen uw bestaande hypotheeklening en de huidige verkoopwaarde van uw woning. Misschien kunt u dit geld nu goed gebruiken. Bijvoorbeeld om uw huis op te knappen, aanvulling op uw pensioen, schenking of lening aan u kinderen voor aankoop woning, vakantiewoning, of andere leuke zaken. Indien u geen overwaarde wilt opnemen of nodig heeft en juist meer wilt aflossen of lagere lasten wilt krijgen kunnen wij kijken of u in aanmerking komt voor een Duitsland hypotheek. Maak hier gratis een eerste afspraak.

financials1Een tweede hypotheek?

Wilt u extra geld lenen voor uw woning? Dan is de verhoging van uw hypotheek een goede optie als de notaris een hogere inschrijving heeft geregeld. Dan kunt u meestal uw hypotheek verhogen zonder dat er een nieuwe hypotheekakte nodig is. U hoeft dan niet opnieuw naar de notaris en bespaart enkele honderden euro’s. Is uw hypotheek niet hoger ingeschreven? Dan is een tweede hypotheek afsluiten misschien een mogelijkheid voor u. Wel moet het passen op uw inkomen en aangetoond worden. Maak hier gratis een eerste afspraak.

Hypotheekrenteaftrek

Als u de verhoging van uw hypotheek gebruikt voor uw huis, kunt u de hypotheekrente die u over dit bedrag betaalt mogelijk aftrekken voor de belasting. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld dat u hiervoor een lineaire- of een annuïteitenhypotheek afsluit. Een hogere hypotheek zorgt voor hogere maandlasten. Een tweede hypotheek is een extra lening met uw huis als onderpand.

Zo moet u bijvoorbeeld naar de notaris, betaalt u advies- en afsluitkosten en soms ook nog kosten voor een taxatierapport. Als de rente laag staat, kan het soms gunstig zijn om uw gehele hypotheek over te sluiten. Wilt u uw overwaarde gebruiken voor andere doeleinden behalve verbouwing dan valt de extra hypotheekopname hiervoor in box 3. Hiervoor zijn ook voorwaarden en regels. Laat u deskundig door ons informeren. Klik hier om een afspraak te maken voor alle opties. Zie downloads voor hypotheekregels 2018