Financieel Hypotheken

Echtscheiding

Foto7

media_xll_4740215Hoe zit het met onze eigen woning als wij gaan scheiden?

Scheiden doet lijden, zo was het aanvankelijk niet bedoeld! Wanneer u toch in zo’n vervelende situatie belandt en u samen met uw (toekomstige) ex-partner in een koophuis woont, spelen er verschillende delicate zaken een belangrijke rol.

Meestal is zo’n situatie complex en precair en dient rekening te worden gehouden met de wederzijdse (emotionele en financiele) belangen van de partners.

Geen ABC-tje dus, maar veeleer een uitgebreid en discreet meedenken om beide partners (financieel) evenwicht te bieden voor de stappen daarna.

Vragen die u zich af kan stellen zijn:

• Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
• Is er nog een hypotheek(rest)schuld op de woning?
• Heeft de woning overwaarde?
• Heeft één van beiden nog de wens om in de woning te blijven wonen?
• Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?
• Hoe regelt u de zaken rondom de eigen woning en scheiding in uw belastingaangifte?

Waarde verdelen

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen of heeft u een geregistreerd partnerschap? U dient de waarde van de woning dan gelijk te verdelen.
Is er vermogen geïnvesteerd in uw woning, afkomstig uit een erfenis of schenking met een uitsluitingsclausule? Dan zijn hier vergoedingsrechten op van toepassing.

LET OP: Het is mogelijk dat één van u in het huis blijft wonen. Het is dan belangrijk dat de zogenaamde blijver over voldoende financiele middelen beschikt om aan de hypotheekverplichting te voldoen.

Is het vermogen er niet? U en uw (ex) partner hebben geen andere keuze dan het huis verkopen. Dat is zuur ,maar onvermijdelijk.

Daarmee lost u de hypotheek af waarna de winst of het verlies wordt verdeeld.

Uitkopen

Bij het uitkopen (egaliseren van de schuld aan de ander) van één van de partners wordt de nog openstaande hypotheekschuld verminderd t.o.v. de marktwaarde van het onroerend goed.

Heeft de woning een overwaarde? Dan behoort 50% van de meer- of overwaarde aan de partner.

Heeft u geen voldoende vermogen op de spaarrekening?
Er zijn mogelijkheden, afhankelijk van uw financiele situatie, o.a.:
verhogen van de hypotheek.

De rente over die verhoging is fiscaal aftrekbaar.

Blijf jij in het huis wonen en betaalt je ex mee aan de hypotheekrente? Hij of zij mag die rente nog twee jaar aftrekken. Als voorwaarde geldt wel dat jij het huis als hoofdverblijf gebruikt en je ex het huis voor het eigen woningforfait aangeeft.

Verkopen

Als jullie het huis verkopen, hebben jullie beiden recht op de helft van de (over)waarde. Bovendien verdeel je de eventuele hypotheekschulden. Koop je een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Die regeling houdt in dat je de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van het oude huis moet investeren in je nieuwe woning. Als je dat niet doet, mag je geen rente aftrekken over het lening bedrag ter grootte van die overwaarde.

Zoek hulp

Als je met je ex afspraken maakt over jullie eigen huis, gaat het om veel geld. Komen jullie er niet uit? Bel ons voor een afspraak. Wij kunnen het eerste contact leggen met een mediator of advocaat. Klik hieronder voor de diverse berekeningen, deze voeren u naar een externe site zijnde geen partner en blijven een indicatie. Kom terug bij MOFIN voor het maken van een afspraak voor een exact advies.