Financieel Hypotheken

Restschuld & NHG


Foto7

Balanced-Market

Restschuld en NHG

Meer dan 1.000.000 huiseigenaren hebben een hypotheek die hoger is dan de waarde van de woning. Dit vormt pas een probleem op het moment dat de woning verkocht moet worden en men met een restschuld achterblijft. Een verkoop kan vrijwillig of gedwongen zijn door een gewijzigde financiële situatie. Bijvoorbeeld bij een scheiding en (gedwongen) verkoop van het huis kan een hypotheek restschuld ontstaan. Ook bij (gedwongen) verkoop van het huis door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid ontkomt u soms niet aan het verkopen met verlies.

Waar halen we de centen vandaan om de restschuld te kunnen betalen?
Ja wat als u zelf de restschuld niet kunt betalen en hiervoor ook geen beroep op ouders, vrienden of werkgever kunt doen? Wanneer u een hypotheek had met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kan het zelfs zo zijn dat u in aanmerking komt voor kwijtschelding van de restschuld.

Nationale Hypotheek Garantie voor restschulden
Als je huis minder waard is dan je hypotheek, hou je bij verkoop een restschuld over. Hierdoor kan het lastig zijn om een nieuw huis te kopen. Een oplossing kan zijn om de restschuld op te nemen in de hypotheek voor je nieuwe huis. Als je voldoet aan een aantal voorwaarden kun je in 2014 gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Voorwaarden
Om de restschuld op te kunnen nemen in je nieuwe hypotheek met NHG moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Op een rij:

1. Je had voor je oude huis al een hypotheek met NHG
2. Je nieuwe hypotheek is maximaal € 265.000

Voordelen NHG
Een hypotheek met NHG heeft een aantal voordelen. Als je op een gegeven moment zonder dat het je eigen schuld is, gedwongen bent om je huis te verkopen, neemt de NHG je restschuld over. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een scheiding of het verlies van je baan. De rente voor een hypotheek met NHG is hierdoor vaak iets lager dan voor een hypotheek zonder NHG.

Maximumgrens hypotheek geldt niet
In 2018 mag je eigenlijk niet meer lenen dan 100% van de waarde van je huis. Voor hypotheken waarin een restschuld voor je oude huis is opgenomen geldt deze eis niet. Dit was al zo voor hypotheken zonder NHG. In 2018 mag ook een hypotheek met NHG hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis zolang je het geld gebruikt voor aflossing van een restschuld. De bank kijkt los daarvan wel of je inkomen hoog genoeg is om de maandelijkse rentekosten te betalen.